23:50

Wegańskie pulpety z sosem pomidorowym


Wegańskie pulpety z sosem pomidorowym

Składniki na ok. 20-25 sztuk:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 10 łyżek naturalnej passaty pomidorowej
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kamunu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól

    sos pomidorowy:
  • 1 szklanka naturalnej passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
  2. Cebulę, pietruszkę, marchew zetrzyj/posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera.
  3. Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, passatę, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
  4. Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20-25  porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety.
  5. Umieść je na 30 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
  6. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie gotuj przez chwilę.



1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.